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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
12/09/2013 |
Data da última atualização: |
06/01/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GAMA, M. de M. B.; VIEIRA, A. H.; ROCHA, R. B. |
Afiliação: |
MICHELLINY DE MATOS BENTES GAMA, CPAF-RO; ABADIO HERMES VIEIRA, CPAF-RO; RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO. |
Título: |
Ecological features of titica vine (Heteropsis flexuosa (Kunth) GS Bunting) in Rondônia State, Northwest Brazilian Amazon. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 85, n. 3, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to characterize the forest structure with H. flexuosa in Rondônia State, as a first step in developing sustainable harvest and conservation guidelines for the species. |
Palavras-Chave: |
Fibras vegetais; Floresta de uso múltiplo; Habitat preference; Multiple-use forest management; Non-timber forest product; Produtos florestais não-madeireiros. |
Thesagro: |
Ecologia. |
Thesaurus Nal: |
ecology; plant fibers. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/89313/1/702-11-Ecological-features-of-titica-vine-3-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01033naa a2200253 a 4500 001 1966123 005 2014-01-06 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGAMA, M. de M. B. 245 $aEcological features of titica vine (Heteropsis flexuosa (Kunth) GS Bunting) in Rondônia State, Northwest Brazilian Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aThe aim of this study was to characterize the forest structure with H. flexuosa in Rondônia State, as a first step in developing sustainable harvest and conservation guidelines for the species. 650 $aecology 650 $aplant fibers 650 $aEcologia 653 $aFibras vegetais 653 $aFloresta de uso múltiplo 653 $aHabitat preference 653 $aMultiple-use forest management 653 $aNon-timber forest product 653 $aProdutos florestais não-madeireiros 700 1 $aVIEIRA, A. H. 700 1 $aROCHA, R. B. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro$gv. 85, n. 3, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/08/2020 |
Data da última atualização: |
14/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BORGUINI, R. G.; PACHECO, S.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; Couto, G. A.; WILHELM, A. E.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; JESUS, M. S. C. de; GODOY, R. L. de O. |
Afiliação: |
RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; Giovana Almeida Couto, UNIGRANRIO; ALLAN EDUARDO WILHELM, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA. |
Título: |
Carotenoid extraction using edible vegetable oil: an enriched provitamin A product. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Agricola, v. 78, n. 5, p. e20190332, 2021. |
DOI: |
http://doi.org/10.1590/1678-992X-2019-0332 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Vitamin A deficiency is the third most important micronutrient deficiency having a significant impact on public health worldwide. The aim of this study was to develop a carotenoid extraction process with edible vegetable oils, using a central composite design which, concurrently, enriches the oils with provitamin A carotenoids. The stability of carotenoids in the oil and their shelf life was also evaluated. The process also aimed to meet the Recommended Daily Intake for vitamin A (600 ?g retinol equivalent for an adult) with the enriched oil. The results showed that 20 % of the vegetable matrix (dried carrot) in vegetable oil and 5 min of extraction time was an optimum combination for both soy oil (64.43 ?g retinol equivalent mL?1) and olive oil (62.98 ?g retinol equivalent mL?1). Furthermore, the ingestion of just a spoonful (?10 mL) of the enriched oils would meet the Recommended Daily Intake for vitamin A (600 ?g retinol equivalent), and, thus, it was possible to affirm that a dose of vegetable oils enriched with provitamin A contributes to meeting the Recommended Daily Intake for vitamin A. The proposed process is based on simple and low-cost technology that can be used to enrich edible oils (soybean and olive oil) with provitamin A. A deficiência de vitamina A é a terceira deficiência de micronutriente mais importante, com impacto significativo na saúde pública em todo o mundo. O objetivo deste estudo foi desenvolver um processo de extração de carotenóides com óleos vegetais comestíveis, utilizando um design composto central que, concomitantemente, enriquece os óleos com carotenóides pró-vitamina A. A estabilidade dos carotenóides no óleo e sua vida útil também foi avaliada. O processo também teve como objetivo atender a Ingestão Diária Recomendada de vitamina A (600 ?g de retinol equivalente para um adulto) com o óleo enriquecido. Os resultados mostraram que 20% da matriz vegetal (cenoura seca) em óleo vegetal e 5 min de tempo de extração foi uma combinação ideal tanto para óleo de soja (64,43 ?g retinol equivalente mL ? 1) e azeite (62,98 ?g retinol equivalente mL? 1). Além disso, a ingestão de apenas uma colher (~ 10 mL) dos óleos enriquecidos atenderia à Ingestão Diária Recomendada de vitamina A (600 ?g de retinol equivalente), e, assim, foi possível afirmar que uma dose de óleos vegetais enriquecidos com A pró-vitamina A contribui para atingir a Ingestão Diária Recomendada de vitamina A. O processo proposto é baseado em uma tecnologia simples e de baixo custo que pode ser usada para enriquecer óleos comestíveis (soja e azeite de oliva) com pró-vitamina A. MenosVitamin A deficiency is the third most important micronutrient deficiency having a significant impact on public health worldwide. The aim of this study was to develop a carotenoid extraction process with edible vegetable oils, using a central composite design which, concurrently, enriches the oils with provitamin A carotenoids. The stability of carotenoids in the oil and their shelf life was also evaluated. The process also aimed to meet the Recommended Daily Intake for vitamin A (600 ?g retinol equivalent for an adult) with the enriched oil. The results showed that 20 % of the vegetable matrix (dried carrot) in vegetable oil and 5 min of extraction time was an optimum combination for both soy oil (64.43 ?g retinol equivalent mL?1) and olive oil (62.98 ?g retinol equivalent mL?1). Furthermore, the ingestion of just a spoonful (?10 mL) of the enriched oils would meet the Recommended Daily Intake for vitamin A (600 ?g retinol equivalent), and, thus, it was possible to affirm that a dose of vegetable oils enriched with provitamin A contributes to meeting the Recommended Daily Intake for vitamin A. The proposed process is based on simple and low-cost technology that can be used to enrich edible oils (soybean and olive oil) with provitamin A. A deficiência de vitamina A é a terceira deficiência de micronutriente mais importante, com impacto significativo na saúde pública em todo o mundo. O objetivo deste estudo foi desenvolver um processo de extração de carotenóides com óleos veg... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Carotenoid stability; Central composite design; Estabilidade de carotenóides; Fortificação; Oil shelf life; Pro vitamina A; Projeto composto central; Retinol; Vida útil do óleo. |
Thesagro: |
Carotenóide; Cenoura; Extração; Óleo Vegetal; Processamento; Tecnologia de Alimento; Vitamina A. |
Thesaurus NAL: |
Carotenoids; Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215641/1/1678-992X-sa-78-05-e20190332.pdf
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Marc: |
LEADER 03968naa a2200445 a 4500 001 2124616 005 2020-10-14 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://doi.org/10.1590/1678-992X-2019-0332$2DOI 100 1 $aBORGUINI, R. G. 245 $aCarotenoid extraction using edible vegetable oil$ban enriched provitamin A product.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aVitamin A deficiency is the third most important micronutrient deficiency having a significant impact on public health worldwide. The aim of this study was to develop a carotenoid extraction process with edible vegetable oils, using a central composite design which, concurrently, enriches the oils with provitamin A carotenoids. The stability of carotenoids in the oil and their shelf life was also evaluated. The process also aimed to meet the Recommended Daily Intake for vitamin A (600 ?g retinol equivalent for an adult) with the enriched oil. The results showed that 20 % of the vegetable matrix (dried carrot) in vegetable oil and 5 min of extraction time was an optimum combination for both soy oil (64.43 ?g retinol equivalent mL?1) and olive oil (62.98 ?g retinol equivalent mL?1). Furthermore, the ingestion of just a spoonful (?10 mL) of the enriched oils would meet the Recommended Daily Intake for vitamin A (600 ?g retinol equivalent), and, thus, it was possible to affirm that a dose of vegetable oils enriched with provitamin A contributes to meeting the Recommended Daily Intake for vitamin A. The proposed process is based on simple and low-cost technology that can be used to enrich edible oils (soybean and olive oil) with provitamin A. A deficiência de vitamina A é a terceira deficiência de micronutriente mais importante, com impacto significativo na saúde pública em todo o mundo. O objetivo deste estudo foi desenvolver um processo de extração de carotenóides com óleos vegetais comestíveis, utilizando um design composto central que, concomitantemente, enriquece os óleos com carotenóides pró-vitamina A. A estabilidade dos carotenóides no óleo e sua vida útil também foi avaliada. O processo também teve como objetivo atender a Ingestão Diária Recomendada de vitamina A (600 ?g de retinol equivalente para um adulto) com o óleo enriquecido. Os resultados mostraram que 20% da matriz vegetal (cenoura seca) em óleo vegetal e 5 min de tempo de extração foi uma combinação ideal tanto para óleo de soja (64,43 ?g retinol equivalente mL ? 1) e azeite (62,98 ?g retinol equivalente mL? 1). Além disso, a ingestão de apenas uma colher (~ 10 mL) dos óleos enriquecidos atenderia à Ingestão Diária Recomendada de vitamina A (600 ?g de retinol equivalente), e, assim, foi possível afirmar que uma dose de óleos vegetais enriquecidos com A pró-vitamina A contribui para atingir a Ingestão Diária Recomendada de vitamina A. O processo proposto é baseado em uma tecnologia simples e de baixo custo que pode ser usada para enriquecer óleos comestíveis (soja e azeite de oliva) com pró-vitamina A. 650 $aCarotenoids 650 $aFood technology 650 $aCarotenóide 650 $aCenoura 650 $aExtração 650 $aÓleo Vegetal 650 $aProcessamento 650 $aTecnologia de Alimento 650 $aVitamina A 653 $aCarotenoid stability 653 $aCentral composite design 653 $aEstabilidade de carotenóides 653 $aFortificação 653 $aOil shelf life 653 $aPro vitamina A 653 $aProjeto composto central 653 $aRetinol 653 $aVida útil do óleo 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aHIDALGO CHÁVEZ, D. W. 700 1 $aCouto, G. A. 700 1 $aWILHELM, A. E. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 700 1 $aNASCIMENTO, L. da S. de M. do 700 1 $aJESUS, M. S. C. de 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 773 $tScientia Agricola$gv. 78, n. 5, p. e20190332, 2021.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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